Afscheid Willem Brouwers

Wat een jaar, 2020!  Een jaar geleden, half december 2019, werd ik ziek....

...... maar al heel lang, enkele jaren, kwakkelde ik. Was mijn gezondheid verre van goed, moest ik steeds een tandje bijzetten om mijn werk te kunnen blijven doen. Alle energie had ik nodig om te werken en overeind te blijven.

"Gewoon nog even tot de kerstvakantie verder en dan maar lekker uitrusten en administratie bijwerken"...... dacht ik nog. Op 24 december volgde een spoedopname op de longafdeling van het MCL in Leeuwarden.

Heel snel na thuiskomst drong het tot me door dat het oppakken van de gewone routine er niet meer in zat. In het ziekenhuis werd me door verschillende artsen al voorspeld dat mijn herstel zéker anderhalf à twee jaar zou kosten, waarbij het maar de vraag was of ik ooit weer op mijn oude niveau zou terugkeren.

Deze voorspelling, gecombineerd met mijn leeftijd (toen nog net 64 jaar) en toekomstplannen (stoppen met werken eind 2021, begin 2022), leidde tot de conclusie dat ik ging stoppen met werken.

Nu zijn we een jaar verder. Om corona/covid-19 te ontlopen zijn wij in maart naar ons huisje in Zweden vertrokken, om daar in quarantaine te verblijven. Met mijn kwetsbare gezondheid zou ik, volgens de longartsen, corona niet overleven. Na een jaar revalideren ben ik nu zo ver dat ik enkele kilometers kan wandelen, ik doe klusjes in en om huis. Maar "werken" op de praktijk, zoals ik voorheen deed, zou ik geen 20 minuten volhouden!

De beslissing in januari om met pensioen te gaan is daarom een goede beslissing gebleken. Onze toekomstplannen zijn een stukje naar voren gehaald. We hebben ons huis in Dokkum verkocht en kunnen eind maart verhuizen naar Zutphen. Een kleinere woning, kleinere tuin. Meer centraal in het land en daardoor beter bereikbaar voor onze kinderen.

Uiteraard is het beëindigen van mijn werkzame leven op een totaal andere manier verlopen dan ik dat ooit gedacht had. Dat geeft zeker verdriet. Géén afsluiting met patiënten, géén afscheid van relaties. Gewoon "stop". En corona maakt zelfs het normaal afscheid nemen van collega's onmogelijk. Middels deze brief wil ik graag van iedereen afscheid nemen als fysiotherapeut. Ik sla, wij slaan, een nieuwe weg in!

Voor iedereen: "Het ga je goed!"

Vriendelijke groeten, Willem Brouwers.