SPORTFYSIOTHERAPIE

Sportfysiotherapie

Nieuw: WhatsApp de Sportfysio: (06) 51 77 53 68
TIp: Sla dit nummer op in je telefoon, zodat het altijd bij de hand is! 
 
Vrijblijvend Sportspreekuur elke maandag vanaf 19.00, locatie Suiderbaanstraat 1 Dokkum. Meld je aan via de WhatsApp de Sportfysio of bel naar de praktijk: (0519) 22 34 33

Sportfysiotherapie
 

Heb je een sportblessure waardoor je niet kunt sporten? Of heb je tijdens het sporten regelmatig last van een blessure die maar niet over wil gaan? Dan zou sportfysiotherapie kunnen helpen! Een sportfysiotherapeut is tevens  opgeleid om jou te helpen als je wilt starten met sporten, maar niet helemaal zeker weet of je hier lichamelijk goed toe in staat bent.

Geblesseerde sporters: Een geblesseerde sporter wil zo gauw mogelijk weer in de startblokken staan. De sportfysiotherapeut begrijpt dat als geen ander. Hij beoordeelt het kwetsuur en kan direct een inschatting maken over hoelang je mogelijk uit de roulatie bent. Vaak kan er direct, aangepast, gestart worden met het herstel door middel van oefentherapie. Mocht het nodig zijn, dan doen wij een beroep op ons sportmedisch netwerk. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij een sportarts, orthopeed of een manueel therapeut.

 

Welke klachten kunnen verholpen worden? Sportfysiotherapie richt zich vooral op sportgerelateerde klachten en blessures zoals spier-, pees- en bandletsels bij knie, schouder of enkel. Denk hierbij aan het verzwikken van de enkel tijdens het landen na een kopduel of het inscheuren van de hamstring tijdens het trekken van een sprint. Daarnaast is de sportfysio-therapeut specialist in het revalideren na een operatie, zoals bijvoorbeeld een knie artroscopie of een voorste kruisband reconstructie.

Waarom een sportfysiotherapeut? De sportfysiotherapeut heeft een 3-jarige masteropleiding gevolgd en onderscheidt zich door diepergaande kennis van anatomie, bewegingsleer, trainingsleer, herstelprocessen en de gevolgen daarvan. Door deze opgedane (wetenschappelijke) kennis heeft de sportfysiotherapeut een werkwijze ontwikkeld, waarbij verder wordt gekeken dan alleen de klacht of blessure. Het maken van sportspecifieke bewegingsanalyses zoals hardloopanalyses of een specifieke beweging van jouw sport kan veel informatie geven over 'beweegpatronen' waardoor blessures kunnen ontstaan. Het lichaam zoekt de makkelijkste weg en gaat hierdoor compenseren om de sporttaak te blijven uitvoeren. Hierdoor ligt de oorzaak van de klacht/blessure mogelijk ergens anders dan dat het lichaam het aangeeft (pijn). De sportfysiotherapeut pakt de kern van het probleem aan en zorgt ervoor dat het lichaam uiteindelijk weer de specifieke sportbelasting aan kan. Hij gebruikt hierbij een specifieke (trainings)opbouw om het lichaam klaar te stomen voor het terugkeren op het oude sportniveau.